lauantai 25. syyskuuta 2010

Paneer-juustoa ja pinaattia / Queso paneer con espinacaTänään tein takuuvarmaa paneerjuustoa pinaatin kanssa. Paneer on intialaista kotijuustoa, jota syödään mm. pinaatin, herneiden tai tomaatin kanssa. Juoksutteena voi käyttää sitruunan mehua tai maustamatonta joguttia. Käytin nyt kuitenkin juoksutteena etikkaa, jota lemppariravintolamme sympaattinen tarjoilija suositteli käyttämään. Hän kertoi myös tekevänsä kerralla ison määrän paneeria ja säilyttävänsä sitä jääkaapissa vesiastiassa, jossa se säilyy kuulemma useamman päivän hyvässä kunnossa. Paneerin tekemiseen tarvitaan siis maitoa, juoksutetta (maustamatonta jogurttia, sitruunan mehua tai valkoviinietikkaa) suolaa sekä harso tai kangas. Maustamiseen voi käyttää suolan lisäksi myös esimerkiksi kuminaa tai chiliä. Huom! Jos sulla on kova nälkä, niin paneer ei ole ehkä parhain vaihtoehto, koska sen täytyy antaa "levätä" joitakin tunteja painon alla. Mitä pitempään sen parempi..

Hoy preparé queso paneer con espinaca. Paneer es un tipo de queso que se ocupa en la cocina indú y se come por ejemplo con espinaca, arvejas o con tomate. Como coagulante se usa jugo de limón o yogurt natural. La mesera de nuestro restaurant favorito me recomendó usar vinagre como coagulante, asi que esta vez preparé paneer con vinagre. La mesera también me contó que ella prepara una cantidad grande de paneer y lo conreserva en agua en la nevera. Para preparar paneer necesitas leche, coagulante, sal y paño. Para que el queso tenga sabor se puede ocupar a parte del sal tambien comino y ají. Nota! Si tienes mucha hambre paneer no es la mejor opción porque tienes que dejarlo unas horas abajo de peso para que se le quita todo el agua.

Paneer:

2l maitoa / 2 litros de leche
1 dl vettä / un decilitro (tasa) de agua
0,5 dl valkoviinietikkaa / media tasa de vinagre
suolaa / sal

Kiehauta maito ja suola koko ajan sekoittaen. Sekoita vesi ja etikka kupissa. Ota maito pois kuumalta levyltä ja lisää joukkoon juoksute koko ajan sekoittaen. Siirrä kattila uudelleen kuumalle levylle ja sekoittele kunnes maito juoksuttuu (muuttuu paakkuseiksi). Vuoraa siivilä harsolla ja kaada juoksuttunut maito harson läpi, huuhtele nopeasti kylmällä vedellä ja purista kaikki vesi pois. Muotoile juusto haluamasi malliseksi ja jätä harson sisään painon alle muutamiksi tunneiksi tai jopa yön yli (jääkaapissa).


Calienta la leche con sal. Mezcla el agua con vinagre en un tasa. Cuando la leche esta a punto de hervir, agregas la mezcla de agua con vinagre removiendo todo el tiempo hasta que la leche se separe en un liquido y pequeños trozos blancos de queso. Un paño limpio en colador y vertIr la leche. En el colador quedan los trozos de leche, exprimelo bien y deja abajo de un peso adentro del paño por unas horas o una noche en la nevera.

Pinaattikastike / Salsa de espinaca

(tuoretta) pinaattia / espinaca (fresco)
sipuli / cebolla
inkivääriä raastettuna / jengibre rallado
valkosipulia / ajo
jauhettua kuminaa / comino
suolaa
tuoretta korianteria / cilantro fresco
pari tomaattia / un par de tomates
ruokakermaa / crema
paneer

Keitä pinaatti vedessä suolan kanssa ja tee siitä tahnaa tehosekoittimella. Paista raastettua inkivääriä ja valkosipulia hetki öljyssä, lisää sekaan pilkottu sipuli. Lisää joukkoon pilkottu tomaatti, kuminaa ja suolaa. Sekoittele ja lisää nyt pinaattitahna, kerma ja korianteri. Kannattaa maistaa ja lisätä mausteita maun mukaan. Heitä joukkoon lopussa kuutioiksi pilkottu paneer (paneeria voi myös paistaa alussa hetken, mutta lisää se pinaatin joukkoon vasta ihan lopussa). Tarjoile riisin kanssa.

Cocer la espinaga con sal y luego moler en la juguera. Freír jengibre rallado y ajo un momento en el aceite y agregar la cebolla. Añadir el tomete picado, comino y sal. Revuelve un momento, luego agrega la espinaca, crema y el cilantro. Ahora es el buen momento de probar el sabor y si es necesario agregarle más condimientos. Corta el paneer en cubitos y añadirlo a la espinaca (también puedes freir la espinaca pero es importante agregar los trozos a final). Sirve con arroz.

2 kommenttia:

  1. Kuullostaa hyvalta! Mika tuon painon idea on?

    VastaaPoista
  2. Juustomöhkäle painon alle, jotta ylimääräiset vedet saadaan puristettua pois ja juustosta tulee näin kiinteämpää!

    VastaaPoista